ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE

Syllabus ( BTEC 602 )


   Basic information
Course title: Agricultural Biotechnology and Global Food Security
Course code: BTEC 602
Lecturer: Assist. Prof. Bahar YILDIZ KUTMAN
ECTS credits: 7,5
GTU credits: 3 (3+0+0)
Year, Semester: 2020-2021, Spring
Level of course: Third Cycle (Doctoral)
Type of course: Compulsory
Language of instruction: English
Mode of delivery: Face to face
Pre- and co-requisites: none
Professional practice: No
Purpose of the course: The aim of this course is to give information about agricultural biotech crop applications and methods such as tissue culture, plant transformation techniques. Special emphasis will be placed on how agricultural biotechnology affects global food security.
   Learning outcomes Up

Upon successful completion of this course, students will be able to:

  1. Follows up-to-date findings on agricultural biotechnology.

    Contribution to Program Outcomes

    1. Biyoteknoloji alanında uzmanlaşıp çalışabilmek için gerekli biyoloji temeline sahip olmak
    2. Biyoteknolojinin temel kavramlarını, kapsamını, uygulama alanlarını ve diğer bilim dallarıyla ilişkilerini bilmek
    3. Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
    4. Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
    5. Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
    6. Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
    7. “Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
    8. Giderek artan bilgi kirliliğinin farkında olarak güvenilir ve kaliteli bilgiyi ayırt edebilmek
    9. Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek
    10. Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak

    Method of assessment

    1. Written exam
    2. Seminar/presentation
  2. Gain knowledge of plant tissue culture techniques.

    Contribution to Program Outcomes

    1. Biyoteknoloji alanında uzmanlaşıp çalışabilmek için gerekli biyoloji temeline sahip olmak
    2. Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
    3. Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
    4. Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
    5. “Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
    6. Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek

    Method of assessment

    1. Written exam
    2. Seminar/presentation
  3. Have knowledge about genetically modified plants and their production methods.

    Contribution to Program Outcomes

    1. Biyoteknoloji alanında uzmanlaşıp çalışabilmek için gerekli biyoloji temeline sahip olmak
    2. Biyoteknolojinin temel kavramlarını, kapsamını, uygulama alanlarını ve diğer bilim dallarıyla ilişkilerini bilmek
    3. Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
    4. Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
    5. Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
    6. Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
    7. “Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
    8. Giderek artan bilgi kirliliğinin farkında olarak güvenilir ve kaliteli bilgiyi ayırt edebilmek
    9. Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek

    Method of assessment

    1. Written exam
    2. Seminar/presentation
  4. Have information about how agricutural biotechnology can contribute to global food security

    Contribution to Program Outcomes

    1. Biyoteknoloji alanında uzmanlaşıp çalışabilmek için gerekli biyoloji temeline sahip olmak
    2. Biyoteknolojinin temel kavramlarını, kapsamını, uygulama alanlarını ve diğer bilim dallarıyla ilişkilerini bilmek
    3. Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
    4. Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
    5. Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
    6. Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
    7. Küresel ölçekte hızla değişen şartlara adapte olarak ve yeni imkan ve teknolojilerden yararlanarak biyoteknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip edebilmek
    8. “Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
    9. Giderek artan bilgi kirliliğinin farkında olarak güvenilir ve kaliteli bilgiyi ayırt edebilmek

    Method of assessment

    1. Written exam
    2. Seminar/presentation
   Contents Up
Week 1: Plant genes and genomes
Week 2: Essentials of plant tissue culture techniques
Week 3: Techniques for plant transformation
Week 4: Vectors for plant transformation
Week 5: Vectors for plant transformation
Week 6: The genetic manipulation of herbicide tolerance
Week 7: The genetic manipulation of herbicide tolerance - Midterm Exam
Week 8: The genetic manipulation of pest resistance
Week 9: Plant disease resistance
Week 10: Reducing the effects of viral disease
Week 11: Strategies for engineering abiotic stress tolerance
Week 12: The improvement of crop yield and quality
Week 13: Molecular farming
Week 14: Global Food Safety & Security- Contributions of Biotechnology Student Presentations
Week 15*: -
Week 16*: Final Exam
Textbooks and materials: Adrian Slater, Nigel W. Scott, and Mark R. Fowler - Plant Biotechnology
Recommended readings: Vidya Venkataram and Kathleen Hefferon - Agricultural Biotechnology: Genetic Engineering for a Food Cause
  * Between 15th and 16th weeks is there a free week for students to prepare for final exam.
Assessment Up
Method of assessment Week number Weight (%)
Mid-terms: 7 40
Other in-term studies: 0
Project: 14 15
Homework: 0
Quiz: 0
Final exam: 16 45
  Total weight:
(%)
   Workload Up
Activity Duration (Hours per week) Total number of weeks Total hours in term
Courses (Face-to-face teaching): 3 14
Own studies outside class: 3 14
Practice, Recitation: 0 0
Homework: 0 0
Term project: 30 1
Term project presentation: 20 1
Quiz: 0 0
Own study for mid-term exam: 20 1
Mid-term: 3 1
Personal studies for final exam: 25 1
Final exam: 3 1
    Total workload:
    Total ECTS credits:
*
  * ECTS credit is calculated by dividing total workload by 25.
(1 ECTS = 25 work hours)
-->