Ders Bilgi Formu ( BTEC 666 )
|
Temel bilgiler
|
|
Ders adı: |
İnovatif Gıda İşleme Teknolojileri |
Ders kodu: |
BTEC 666 |
Öğretim üyesi: |
Doç. Dr. Müge İŞLETEN HOŞOĞLU
|
AKTS kredisi: |
7,5 |
GTÜ kredisi: |
3 (3+0+0) |
Yılı, Dönemi: |
2023-2024, Güz ve Bahar |
Dersin düzeyi: |
Doktora |
Dersin tipi: |
Alan seçmeli
|
Öğretim dili: |
İngilizce
|
Öğretim şekli: |
Yüz yüze
|
Ön koşullar: |
yok |
Staj durumu: |
Yok |
Dersin amacı: |
Gıda işleme ve muhafazası için kullanılan yöntemler teknolojik ve bilimsel ilerlemelerin ışığında hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıdaların işlenmesinde kullanılan yenilikçi ısıl ve ısıl olmayan teknolojiler ve gıda sanayindeki uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
|
|
|
Öğrenme çıktıları
|
|
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, şu yetilere sahip olurlar:
-
Yenilikçi teknolojilerin ilkelerini ve bunların kalite ve fonksiyonel özellikler üzerindeki etki mekanizmalarını anlama
Program Çıktılarına Katkıları
-
Biyoteknolojinin farklı alanlarında kullanılan başlıca yöntemlere hakim olmak
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili endüstriyel ve ticari faaliyetleri takip ederek sektör ile uyum içinde çalışabilmek
-
Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
-
Görev aldığı projelerde üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek
-
Küresel ölçekte hızla değişen şartlara adapte olarak ve yeni imkan ve teknolojilerden yararlanarak biyoteknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip edebilmek
-
“Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
-
Giderek artan bilgi kirliliğinin farkında olarak güvenilir ve kaliteli bilgiyi ayırt edebilmek
-
Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek
-
Bilimsel toplantılar, sektör buluşmaları, eğitim toplantıları gibi farklı ortamların gereklerine uygun, etkileyici sunumlar yapabilmek
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanına giren güncel akademik ve toplumsal tartışmalarda bilimsel gerçeklere dayanan ve güçlü fikirler beyan edebilecek nitelikte, saygın bir bilim insanı profili çizmek
Değerlendirme Tipi
-
Yazılı sınav
-
Ödev
-
Hammadde ve ürünün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine uygun olan işleme teknolojisini tasarlayabilme
Program Çıktılarına Katkıları
-
Biyoteknolojinin farklı alanlarında kullanılan başlıca yöntemlere hakim olmak
-
Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
-
Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
-
Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
-
Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
-
Görev aldığı projelerde üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek
-
Küresel ölçekte hızla değişen şartlara adapte olarak ve yeni imkan ve teknolojilerden yararlanarak biyoteknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip edebilmek
-
“Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
-
Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek
-
Usüllerine uygun olarak, uluslararası standartlarda kaliteli bilimsel makaleler ve tezler yazabilmek
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanına giren güncel akademik ve toplumsal tartışmalarda bilimsel gerçeklere dayanan ve güçlü fikirler beyan edebilecek nitelikte, saygın bir bilim insanı profili çizmek
Değerlendirme Tipi
-
Yazılı sınav
-
Ödev
-
Sürdürülebilir gıda işleme ve muhafaza alanındaki yeniliklerin gerekçesi ve itici güçleri hakkında bir anlayış geliştirme
Program Çıktılarına Katkıları
-
Biyoteknolojinin farklı alanlarında kullanılan başlıca yöntemlere hakim olmak
-
Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
-
Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili endüstriyel ve ticari faaliyetleri takip ederek sektör ile uyum içinde çalışabilmek
-
Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
-
Görev aldığı projelerde üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek
-
Küresel ölçekte hızla değişen şartlara adapte olarak ve yeni imkan ve teknolojilerden yararlanarak biyoteknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip edebilmek
-
“Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
-
Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek
-
Usüllerine uygun olarak, uluslararası standartlarda kaliteli bilimsel makaleler ve tezler yazabilmek
-
Bilimsel toplantılar, sektör buluşmaları, eğitim toplantıları gibi farklı ortamların gereklerine uygun, etkileyici sunumlar yapabilmek
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak
-
Akademik etik ve biyoetik ilkelerine saygılı olmak ve bu ilkelerin değişen şartlara ve ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde güncellenmesine katkı sağlamak
-
Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanına giren güncel akademik ve toplumsal tartışmalarda bilimsel gerçeklere dayanan ve güçlü fikirler beyan edebilecek nitelikte, saygın bir bilim insanı profili çizmek
Değerlendirme Tipi
-
Yazılı sınav
-
Ödev
|
|
İçerik
|
|
1. hafta: |
Dersin Tanıtımı: Kapsamı, önemi, geleneksel gıda işleme yöntemleri |
2. hafta: |
Gıda İşleme ve Muhafaza Temel İşlemleri |
3. hafta: |
Yenilikçi ve sürdürülebilir ısıl olmayan gıda işleme teknolojilerine giriş- Ödev 1 |
4. hafta: |
Yüksek hidrostatik basınç |
5. hafta: |
Ultrason uygulamaları |
6. hafta: |
Soğuk atmosferik plazma |
7. hafta: |
Elektrolize su, PEF ve UV |
8. hafta: |
Yenilikçi ısıl işlem teknolojileri- Mikrodalga ve RF |
9. hafta: |
Ohmik ısıtma- Kızılötesi Ödev 2 |
10. hafta: |
Ekstrüzyon -Elektrospining |
11. hafta: |
Yenilikçi ve Sürdürülebilir Gıda Ambalajlama Teknolojileri -1 |
12. hafta: |
Yenilikçi ve Sürdürülebilir Gıda Ambalajlama Teknolojileri - 2 Ödev 3 |
13. hafta: |
Yenilikçi Ürün Geliştirme Teknolojileri (Sağlıklı, Besleyici, Fonksiyonel)- 1 |
14. hafta: |
Yenilikçi Ürün Geliştirme Teknolojileri (TÜBİTAK MAM Gıda İnovasyon Merkezi)- 2 - |
15. hafta*: |
- |
16. hafta*: |
Final Sınavı |
Ders kitapları ve materyaller: |
Emerging Food Processing Technologies (2022), Editor: Mohsen Gavahian, Springer US, ISBN:9781071621363, 107162136X |
Önerilen kaynaklar: |
Innovative Food Processing Technologies. (2021). A Reference encyclopedia. Volumes 1, 2 and 3. Publisher: Elsevier. Editors: Knoerzer, K., MuthukumarappanK |
|
* 15. ve 16. haftalar arası final sınavına hazırlık haftası bulunmaktadır.
|
|
|
|
Değerlendirme
|
|
|
Değerlendirme tipi |
Hafta numarası |
Ağırlık (%) |
|
Ara sınavlar (Vizeler): |
8 |
30 |
Dönem içi diğer çalışmalar: |
|
0 |
Proje: |
|
0 |
Ödev: |
3,9,12 |
30 |
Kısa sınav (Quiz): |
|
0 |
Final sınavı: |
16 |
40 |
|
Toplam ağırlık: |
(%) |
|
|
|
İş yükü
|
|
|
Etkinlik |
Süre (Haftalık saat) |
Toplam hafta sayısı |
Dönem boyu toplam iş yükü |
|
Dersler (Yüz yüze öğretme): |
3 |
14 |
|
Ders dışı bireysel çalışma: |
5 |
14 |
|
Uygulama, Rehberli problem çözme: |
0 |
0 |
|
Ödev: |
4 |
3 |
|
Dönem projesi: |
0 |
0 |
|
Dönem projesi sunumu: |
0 |
0 |
|
Kısa sınav (Quiz): |
0 |
0 |
|
Ara sınav için bireysel çalışma: |
30 |
1 |
|
Ara sınav (Vize): |
3 |
1 |
|
Final sınavı için bireysel çalışma: |
30 |
1 |
|
Final sınavı: |
3 |
1 |
|
|
|
Toplam işyükü: |
|
|
|
Toplam AKTS kredisi: |
* |
|
* AKTS kredisi, toplam iş yükünün 25'e bölümüdür. (1 AKTS = 25 saatlik iş yükü)
|
|
|
-->