ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE

Ders Bilgi Formu ( BTEC 677 )


   Temel bilgiler
Ders adı: Topraksız ve Dikey Tarım Teknolojileri
Ders kodu: BTEC 677
Öğretim üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış KUTMAN
AKTS kredisi: 7.5
GTÜ kredisi: 3 (3+0+0)
Yılı, Dönemi: 2022-2023, Güz
Dersin düzeyi: Doktora
Dersin tipi: Alan seçmeli
Öğretim dili: İngilizce
Öğretim şekli: Yüz yüze
Ön koşullar: Yok
Staj durumu: Yok
Dersin amacı: Dersin amacı topraksız ve dikey tarım teknolojilerine yönelik olarak öğrencilerin bilimsel altyapıları geliştirmek ve bitki fizyolojisi ve bitki besleme gibi alanlar ile de bağlantı kurarak öğrencilerin bu teknolojileri tasarlayabilecek, optimize edebilecek ve yenilikçi uygulamalarda kullanabilecek yetkinliğe sahip olmasını sağlamaktır.
   Öğrenme çıktıları Yukarı

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, şu yetilere sahip olurlar:

  1. Topraksız ve dikey tarım sistemleri tasarlayabilme ve optimize edebilme

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Biyoteknoloji alanında yeni bilgi ve teknikleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmek
    2. Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili endüstriyel ve ticari faaliyetleri takip ederek sektör ile uyum içinde çalışabilmek
    3. Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
  2. Topraksız tarımda bitki beslemenin esaslarını ve uygulamalarını öğrenmek

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Biyoteknoloji alanında uzmanlaşıp çalışabilmek için gerekli biyoloji temeline sahip olmak
    2. Sağlık biyoteknolojisi, bitki biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji veya sentetik ve sistem biyoteknolojisi alanlarından birinde en üst düzeyde ve güncel bilgilere sahip olmak
    3. Giderek artan bilgi kirliliğinin farkında olarak güvenilir ve kaliteli bilgiyi ayırt edebilmek

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
  3. Topraksız ve dikey tarım sistemlerini yüksek katma değerli özgün ürünler elde etmek için kullanabilme

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Sağlık, tarım, gıda, çevre ve enerji gibi insan hayatı için kritik öneme sahip alanlardaki ihtiyaç ve sorunlara biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çözüm üretebilmek
    2. Biyoteknoloji alanında özgün Ar-Ge projeleri geliştirip yürütebilmek
    3. Küresel ölçekte hızla değişen şartlara adapte olarak ve yeni imkan ve teknolojilerden yararlanarak biyoteknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip edebilmek
    4. “Yaşam boyu öğrenme” yaklaşımını benimseyerek buna uygun alışkanlıklar geliştirmek
    5. Biyoteknoloji ile ilgili Türkçe ve İngilizce terminolojiye hakim olmak ve hem akademik ve bilimsel ortamlarda hem de iş dünyasında kendisini her iki dilde de çok iyi şekilde ifade edebilmek
    6. Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata hakim olmak
    7. Uzmanlaştığı biyoteknoloji alanına giren güncel akademik ve toplumsal tartışmalarda bilimsel gerçeklere dayanan ve güçlü fikirler beyan edebilecek nitelikte, saygın bir bilim insanı profili çizmek

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
   İçerik Yukarı
1. hafta: Topraksız ve dikey tarıma giriş
2. hafta: Topraksız tarım sistemleri
3. hafta: Topraksız tarımda bitki beslemenin esasları
4. hafta: Bitki besleme teknolojileri ve otomasyonu
5. hafta: Topraksız ve dikey tarım tesislerinde hastalık ve zararlı mücadelesi
6. hafta: Topraksız ve dikey tarımda verim ve kalite için optimizasyon
7. hafta: Topraksız ve dikey tarım uygulamalarında gıda güvenliği ve beslenme güvencesi - Ara sınav
8. hafta: Topraksız ve dikey tarım sistemlerinin kişiselleştirilmiş beslenme ve fonksiyonel gıda üretimi için kullanımı
9. hafta: Dikey tarımda aydınlatma ve ışığın bitki fizyolojisindeki etkileri
10. hafta: Topraksız seralar ve kapalı mekan dikey tarım tesislerinde iklimlendirme
11. hafta: Topraksız ve dikey tarım alanında girişimcilik ekosistemi ve başarı öyküleri
12. hafta: Topraksız ve dikey tarım uygulamalarının günümüzdeki sorun ve sınırları
13. hafta: Topraksız ve dikey tarımda akıllı tarım uygulamaları
14. hafta: Topraksız tarımda sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler
15. hafta*:
16. hafta*: Final sınavı
Ders kitapları ve materyaller: Raviv, M., Lieth, J.H., Bar-Tal, A. 2019. Soilless Culture: Theory and Practice. Academic Press
Önerilen kaynaklar: Kozai, T., Niu, G., Takagaki, M. 2019. Plant Factory: An Indoor Vertical Farming System for Efficient Quality Food Production. Academic Press

Resh, H.M. 2022. Hydroponic Food Production: A Definitive Guidebook for the Advanced Home Gardener and the Commercial Hydroponic Grower 8th Edition. CRC Press

Marschner, P. 2012. Marschner's Mineral Nutrition of Higher Plants. Academic Press

Sonneveld, C., Voogt, W. 2009. Plant Nutrition of Greenhouse Crops. Springer
  * 15. ve 16. haftalar arası final sınavına hazırlık haftası bulunmaktadır.
Değerlendirme Yukarı
Değerlendirme tipi Hafta numarası Ağırlık (%)
Ara sınavlar (Vizeler): 7 40
Dönem içi diğer çalışmalar: 0
Proje: 0
Ödev: 0
Kısa sınav (Quiz): 0
Final sınavı: 16 60
  Toplam ağırlık:
(%)
   İş yükü Yukarı
Etkinlik Süre (Haftalık saat) Toplam hafta sayısı Dönem boyu toplam iş yükü
Dersler (Yüz yüze öğretme): 3 14
Ders dışı bireysel çalışma: 5 16
Uygulama, Rehberli problem çözme: 0 0
Ödev: 0 0
Dönem projesi: 0 0
Dönem projesi sunumu: 0 0
Kısa sınav (Quiz): 0 0
Ara sınav için bireysel çalışma: 30 1
Ara sınav (Vize): 3 1
Final sınavı için bireysel çalışma: 30 1
Final sınavı: 3 1
    Toplam işyükü:
    Toplam AKTS kredisi:
*
  * AKTS kredisi, toplam iş yükünün 25'e bölümüdür. (1 AKTS = 25 saatlik iş yükü)
-->