ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE

Ders Bilgi Formu ( KMB 466 )


   Temel bilgiler
Ders adı: Gıda İşleme Mühendisliği
Ders kodu: KMB 466
Öğretim üyesi: Prof. Dr. Murat ÖZDEMİR
AKTS kredisi: 5
GTÜ kredisi: 3 ()
Yılı, Dönemi: 4, Güz ve Bahar
Dersin düzeyi: Lisans
Dersin tipi: Bölüm seçmeli
Öğretim dili: İngilizce
Öğretim şekli: Yüz yüze
Ön koşullar: MAT 215 Diferansiyel Denklemler (En az DD ile geçmek)
Staj durumu: Yok
Dersin amacı: Gıda işleme mühendisliği ve teknolojileri konularında temel bilgilerin verilmesi
   Öğrenme çıktıları Yukarı

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, şu yetilere sahip olurlar:

  1. Gıda işleme mühendisliği ve teknolojileri konularında temel bilgileri edinirler.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Mühendislik problemlerinde disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
    2. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  2. Matematik, fen bilimleri ve gıda mühendisliği ile ilgili konularda bilgi birikimine sahip olurlar.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
    2. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
    3. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  3. Gıda işleme mühendisliği problemlerini analiz etme ve çözme yeteneğini kazanırlar.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
    2. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
    3. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Kimya Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
   İçerik Yukarı
1. hafta: Gıda işleme mühendisliği prensiplerine giriş, birimler ve boyutlar
2. hafta: Gıda işleme teknolojilerinde akışkanlar mekaniği ve prensipleri
3. hafta: Sıvı ve granül gıdaların akışı, taşınımı ve reolojik özellikleri
Ödev 1
4. hafta: Gıda işleme teknolojilerinde ısı transferi ve prensipleri
5. hafta: Gıdaların ısısal özellikleri, gıda proseslerinde kullanılan ısı değiştiriciler ve özellikleri
Ödev 2
6. hafta: Gıda işleme teknolojilerinde kütle transferi ve prensipleri
7. hafta: Gıda işleme teknolojilerinde momentum, enerji ve kütle denklikleri
Ödev 3
8. hafta: Ara sınav
Gıda işleme teknolojilerinde momentum, enerji ve kütle denklikleri ve özel uygulamaları
9. hafta: Evaporasyon ve evaporatörler
Ödev 4
10. hafta: Kurutma ve kurutucular
11. hafta: Öğütme ve parçalama
Ödev 5
12. hafta: Haşlama, pastörizasyon, sterilizasyon ve UHT işleme
13. hafta: Dondurma ve soğukta muhafaza
Ödev 6
14. hafta: Membran ayırma işlemleri
15. hafta*: -
16. hafta*: Final sınavı
Ders kitapları ve materyaller: 1. Heldman, D. R. (Ed.). (2012). Food Process Engineering. Springer Science & Business Media.
2. Toledo, R. T., Singh, R. K., & Kong, F. (2018). Fundamentals of Food Process Engineering. 4th ed. New York: Springer.
3. Lecture notes.
Önerilen kaynaklar: 1. Berk, Z. (2013). Food Process Engineering and Technology. 2nd ed. Academic Press.
2. Heldman, D. R., Lund, D. B., & Sabliov, C. (Eds.). (2018). Handbook of Food Engineering. 3rd ed. CRC press.
3. Ibarz, A., & Barbosa-Canovas, G. V. (2019). Introduction to Food Process Engineering. CRC Press.
4. Singh, R. P., & Heldman, D. R. (2009). Introduction to Food Engineering. 4th ed. Academic Press.
  * 15. ve 16. haftalar arası final sınavına hazırlık haftası bulunmaktadır.
Değerlendirme Yukarı
Değerlendirme tipi Hafta numarası Ağırlık (%)
Ara sınavlar (Vizeler): 8 30
Dönem içi diğer çalışmalar: 0
Proje: 0
Ödev: 3, 5, 7, 9, 11, 13 30
Kısa sınav (Quiz): 0
Final sınavı: 16 40
  Toplam ağırlık:
(%)
   İş yükü Yukarı
Etkinlik Süre (Haftalık saat) Toplam hafta sayısı Dönem boyu toplam iş yükü
Dersler (Yüz yüze öğretme): 3 14
Ders dışı bireysel çalışma: 3 14
Uygulama, Rehberli problem çözme: 0 0
Ödev: 2 6
Dönem projesi: 0 0
Dönem projesi sunumu: 0 0
Kısa sınav (Quiz): 0 0
Ara sınav için bireysel çalışma: 10 1
Ara sınav (Vize): 1 1
Final sınavı için bireysel çalışma: 15 1
Final sınavı: 3 1
    Toplam işyükü:
    Toplam AKTS kredisi:
*
  * AKTS kredisi, toplam iş yükünün 25'e bölümüdür. (1 AKTS = 25 saatlik iş yükü)
-->