ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE

Ders Bilgi Formu ( KMB 467 )


   Temel bilgiler
Ders adı: Gıda Ambalajlama Mühendisliğine Giriş
Ders kodu: KMB 467
Öğretim üyesi: Prof. Dr. Murat ÖZDEMİR
AKTS kredisi: 5
GTÜ kredisi: 3 ()
Yılı, Dönemi: 4, Güz ve Bahar
Dersin düzeyi: Lisans
Dersin tipi: Alan seçmeli
Öğretim dili: İngilizce
Öğretim şekli: Yüz yüze
Ön koşullar: Yok
Staj durumu: Yok
Dersin amacı: Bu ders, gıda ambalajlama mühendisliği ve teknolojileri konularında temel bilgilerin verilmesini amaçlar. Farklı disiplinlerdeki öğrencilerin bir araya gelerek takım çalışmalarını yürütmeleri amaçlanmaktadır.
   Öğrenme çıktıları Yukarı

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, şu yetilere sahip olurlar:

  1. Gıda ambalajlama konusunda temel bilgileri edinirler.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Kimya Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
    2. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Dönem projesi
  2. Matematik, fen bilimleri ve gıda ambalajlama mühendisliği ile ilgili konularda bilgi birikimine sahip olurlar.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
    2. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
    3. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Kimya Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Dönem projesi
  3. Gıda ambalajlama mühendisliği problemlerini analiz etme ve çözme yeteneğini kazanırlar.

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
    2. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
    3. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Kimya Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Dönem projesi
   İçerik Yukarı
1. hafta: Gıda ambalajlamaya giriş
2. hafta: Cam ambalajlar
3. hafta: Kağıt ambalajlar
4. hafta: Metal ambalajlar
5. hafta: Plastik ve plastik esaslı ambalajlar
6. hafta: Plastik ve plastik esaslı ambalajların özellikleri
7. hafta: İki boyutlu plastik filmlerin üretilme teknolojileri
8. hafta: Ara Sınav, Üç boyutlu plastik ambalajların üretilme teknolojileri
9. hafta: Gıda sanayinde kullanılan iki ve üç boyutlu ambalajlama malzemelerinin test metotları
10. hafta: Kurutulmuş gıdaların ambalajlanması
11. hafta: Taze meyve ve sebzelerin ambalajlanması
12. hafta: Et ve et ürünlerinin ambalajlanması
13. hafta: Süt ve süt ürünlerinin ambalajlanması
14. hafta: Proje Sunumları
15. hafta*: --
16. hafta*: Final Sınavı
Ders kitapları ve materyaller: 1. Robertson, G. L. 2012. Food Packaging: Principles and Practice. 3th ed. Boca Raton, CRC Press, USA.
Önerilen kaynaklar: 1. Saha, N. C., Ghosh, A. K., Garg, M., Sadhu, S. D., Manchanda, D., and Chidambar, S. 2022. Food Packaging: Materials, Techniques and Environmental Issues. Springer, Singapore.
2. Rangappa, S. M., Parameswaranpillai, J., Thiagamani, S. M. K., Krishnasamy, S., and Siengchin, S. (Eds.). 2020. Food Packaging: Advanced Materials, Technologies, and Innovations. Boca Raton, CRC Press, USA.
  * 15. ve 16. haftalar arası final sınavına hazırlık haftası bulunmaktadır.
Değerlendirme Yukarı
Değerlendirme tipi Hafta numarası Ağırlık (%)
Ara sınavlar (Vizeler): 8 30
Dönem içi diğer çalışmalar: 0 0
Proje: 14 30
Ödev: 0 0
Kısa sınav (Quiz): 0 0
Final sınavı: 16 40
  Toplam ağırlık:
(%)
   İş yükü Yukarı
Etkinlik Süre (Haftalık saat) Toplam hafta sayısı Dönem boyu toplam iş yükü
Dersler (Yüz yüze öğretme): 3 14
Ders dışı bireysel çalışma: 3 14
Uygulama, Rehberli problem çözme: 0 0
Ödev: 0 0
Dönem projesi: 7 2
Dönem projesi sunumu: 0 0
Kısa sınav (Quiz): 0 0
Ara sınav için bireysel çalışma: 8 1
Ara sınav (Vize): 1 1
Final sınavı için bireysel çalışma: 15 1
Final sınavı: 3 1
    Toplam işyükü:
    Toplam AKTS kredisi:
*
  * AKTS kredisi, toplam iş yükünün 25'e bölümüdür. (1 AKTS = 25 saatlik iş yükü)
-->