ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE ECTS @ IUE

Ders Bilgi Formu ( MBG 675 )


   Temel bilgiler
Ders adı: Prebiyotikler ve Probiyotikler
Ders kodu: MBG 675
Öğretim üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Sonay ÖZKAN
AKTS kredisi: 7.5
GTÜ kredisi: 3 (3+0+0)
Yılı, Dönemi: 2015, Güz ve Bahar
Dersin düzeyi: Yüksek lisans
Dersin tipi: Alan seçmeli
Öğretim dili: İngilizce
Öğretim şekli: Yüz yüze
Ön koşullar: yok
Staj durumu: Yok
Dersin amacı: Öğrencilere prebiyotikleri ve probiyotikleri tanımlamak, sindirim sistemindeki mikrobiyal florayı tanıtmak, Laktobacillerin ve Bifidobakterilerin probiyotik olarak önemini, son zamanlarda yaygın olarak kullanımda olan probiyotikler hakkında detaylı bilgileri öğretmek.
   Öğrenme çıktıları Yukarı

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, şu yetilere sahip olurlar:

  1. Laktobasillerin ve Bifidobakterilerin taksonomisini öğrenirler. Gastrointestinal yoldaki Laktobasillerin mikroekolojisini öğrenirler İntestinal mikrobiyal ekoloji ve kompozisyonu hakkında bilgi sahibi olurlar Endüstriyel prebiyotikler ve probiyotikler hakkında bilgi sahibi olurlar Prebiyotik kimyası ve probiyotiklerin moleküler biyolojisi hakkında bilgi sahibi olurlar

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. İleri düzey Biyoloji kavramlarını tanımlamak ve uygulamak
    2. Araştırma projesi doğrultusunda literatürü dikkatlice gözden geçirip, kendi sonuçları ile önceki literatür arasında bağlantı kurmak
    3. Yaşam formları ve çevreleri ile ekosistem arasındaki ilişkileri tanımlamak
    4. Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
    5. Genetik ve protein mühendisliği, mikrobik tanımlama, enzim teknolojileri, memeli hücre kültürü ve bitki doku kültüründe kullanılan teknikleri bilmek ve uygulamak
    6. Bilimsel bilgiye ulaşmak ve bağımsız çalışmak
    7. Disiplinlerarası etkileşim bulunan araştırma takımlarında etkin şekilde çalışmak
    8. Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak
    9. Araştırma konusu ile ilgili fikir ve bulgularını sözlü ve yazılı olarak etkin şekilde ifade edebilmek

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  2. Lactobacilli and Bifidobacteria türlerini tanımla

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. İleri düzey Biyoloji kavramlarını tanımlamak ve uygulamak
    2. Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
    3. Genetik ve protein mühendisliği, mikrobik tanımlama, enzim teknolojileri, memeli hücre kültürü ve bitki doku kültüründe kullanılan teknikleri bilmek ve uygulamak
    4. Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  3. Genetik olarak modifiye edilmiş probiyotikleri listele

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. İleri düzey Biyoloji kavramlarını tanımlamak ve uygulamak
    2. Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
    3. Organizma ve popülasyonlardaki genetik aktarımını açıklamak
    4. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
    5. Biyolojik kavramları bireysel, sosyal, ekonomik, teknolojik ve etik konulara uygulamak

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  4. Prebiyotik ve probiyotiklerin eldesinde kullanılan moleküler metodları listele

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. İleri düzey Biyoloji kavramlarını tanımlamak ve uygulamak
    2. Yaşam formları ve çevreleri ile ekosistem arasındaki ilişkileri tanımlamak
    3. Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
    4. Genetik ve protein mühendisliği, mikrobik tanımlama, enzim teknolojileri, memeli hücre kültürü ve bitki doku kültüründe kullanılan teknikleri bilmek ve uygulamak
    5. Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
  5. Probiyotik üretiminde metodları uygula

    Program Çıktılarına Katkıları

    1. Genetik ve protein mühendisliği, mikrobik tanımlama, enzim teknolojileri, memeli hücre kültürü ve bitki doku kültüründe kullanılan teknikleri bilmek ve uygulamak
    2. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
    3. Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak

    Değerlendirme Tipi

    1. Yazılı sınav
    2. Ödev
    3. Seminer/sunum
   İçerik Yukarı
1. hafta: Mikrobiyal ekolojide moleküler metodlar
Lactobasillerin ve Bifidobakterilerin taksonomisi
Gastrointestinal yoldaki Laktobasillerin mikroekolojisi
2. hafta: Laktobasiller tarafından üretilen eksopolisakkaritler
Genome sekanslarının ötesi: İntestinal bakterilerin genomlarının analizleri hakkında denemeler

3. hafta: Mukozal immun sistem ve intestinal epiteliumdaki kommensal enterik bakterilerin moleküler interaksiyonları: Kronik intestinal inflamasyonda implikasyonlar
Genetik olarak modifiye edilmiş probiyotikler

4. hafta: Ürogenital enfeksiyonların önlenmesi ve tedavi edilmesinde bakteriyal terapötikler (ilaçlar)
5. hafta: Prebiyotikler ve infant mikrobiyotası
İntestinal mikrobiyal ekoloji ve kompozisyonu

6. hafta: Probiyotikler ve prebiyotikler: nereye gidiyoruz?
7. hafta: İntestinal bakteriyolojide bir araç olarak Fluoresense in situ hibridizasyon
intestinal mikrofloranın kompozisyondan fonksiyonuna

8. hafta: ARA SINAV
9. hafta: Bifidobakterilerin teşhisi ve tanımlanmasında cins ve türe özgü PCR primerı
10. hafta: Prebiyotik oligosakkaridler: evaluation of biyolojik aktivitelerin incelenmesi ve gelecekteki potansiyel gelişmeler
11. hafta: Prebiyotikler ve kalsiyum emilimi
12. hafta: Inflammatory bowel disease (bağırsak yangısı) de probiyotik terapisindeki olası rolü
13. hafta: Intestinal mikroflora ve atopik hastalık
14. hafta: Gastrointestinal mikroflora ve probiyotiklerin genomik duruşları
Intestinal mikroflora ve mukozal immune cevabın homeostatisisi: probiyotikler için implikasyonlar

15. hafta*: Özet
16. hafta*: Final sınavı
Ders kitapları ve materyaller:
Önerilen kaynaklar: Probiotics and Prebiotics. Caister Academic Press. Gerald W. Tannock University of Otago, Dunedin, New Zealand. September 2005. ISBN-10: 1-904455-01-8
ISBN-13: 978-1-904455-01-1.
2. Probiotics and Prebiotics: Where are We Going? Caister Academic Press.Gerald W. Tannock, University of Otago, Dunedin, New Zealand. June 2002. ISBN-10: 0-9542464-1-1. ISBN-13: 978-0-9542464-1-9
3. Probiotic Bacteria: Fundamentals, Therapy, and Technological AspectsHardcover– April 2, 2014. by J. Paulo Sousa e Silva Editor), Ana Cristina Freitas (Editor). ISBN-13: 000-9814411620
ISBN-10: 9814411620
4. Prebiotics and Probiotics Science and TechnologyHardcover– August 12, 2009. by Dimitris Charalampopoulos (Editor), Robert A. Rastall(Editor). ISBN-13: 978-0387790572ISBN-10: 0387790578 Edition: 2009th.
5. Prebiyotikler ve probiyotikler ile ilgili güncel makalelerden derlenmiş ders notları.
  * 15. ve 16. haftalar arası final sınavına hazırlık haftası bulunmaktadır.
Değerlendirme Yukarı
Değerlendirme tipi Hafta numarası Ağırlık (%)
Ara sınavlar (Vizeler): 8 50
Dönem içi diğer çalışmalar: 0
Proje: 0
Ödev: 0
Kısa sınav (Quiz): 0
Final sınavı: 16 50
  Toplam ağırlık:
(%)
   İş yükü Yukarı
Etkinlik Süre (Haftalık saat) Toplam hafta sayısı Dönem boyu toplam iş yükü
Dersler (Yüz yüze öğretme): 3 14
Ders dışı bireysel çalışma: 8 14
Uygulama, Rehberli problem çözme: 0 0
Ödev: 5 6
Dönem projesi: 0 0
Dönem projesi sunumu: 0 0
Kısa sınav (Quiz): 0 0
Ara sınav için bireysel çalışma: 10 0
Ara sınav (Vize): 6 0
Final sınavı için bireysel çalışma: 3 1
Final sınavı: 0 0
    Toplam işyükü:
    Toplam AKTS kredisi:
*
  * AKTS kredisi, toplam iş yükünün 25'e bölümüdür. (1 AKTS = 25 saatlik iş yükü)
-->